Cystoscopi

Cystoscopi utförs vid vissa vattenkastningsbesvär och i princip alltid vid förekomst av synligt blod i urinen. Urinblåsan är svår att undersöka med röntgen och det är därför ofta man gör en titt i urinblåsan – cystoskopi.

 

I samband med cystoscopi är man  liggande i ryggläge på en vanlig undersökningsbrits. Underlivet tvättas med en bakteriedödande medel (Hibiscrub)  och man får bedövningsgel i urinröret.

 

Undersökningen kräver inga förberedelser inför undersökningen men det kan vara bra att ha kissat innan. Vi använder  flexibel cystoskopi vilket innebär att instrumentet är mjukt och böjligt som orsakar mindre obehag  än om den görs med ett stelt instrument.

 

Hos männen är det ett visst obehag när man passerar prostatakörteln och hos kvinnor kan det kännas precis när man passerar urinröret. Undersökniningen tar cirka 5 minuter och man kan samtidig som doktor inspektera urinblåsans väggar i en bildskärm.

 

Det är vanligt med lite sveda vid vattenkastningen under de första dagarna och det kan också komma lite synligt blod. Det är helt normalt och inte farligt.

 

Vid ökande besvär eller feber bör man kontakta mottagningen eller annan vårdenhet för  uteslutande av urinvägsinfektion.

Besöksadress

Bergmansgången 2 431 30 Mölndal

Postadress

Bergmansgatan 5A, 431 30 Mölndal

Nummer

070 405 28 29

Öppettider

Mån–Fre: 07:30 – 12:00, 13:00 – 16:00

Telefontider

Mån–Fre: 08:00 - 12:00